Griekenland aan zee. Griekse schrijvers over hun eilanden II
Kom op, snel erheen, elk jaar een eiland! Daar zullen jullie gastvrijheid aantreffen, vrienden,
genietingen die in Europa nog voor geen miljoen te koop zijn, en met vernieuwd hart en schone longen keren jullie dan terug naar je stoffige Athene. (Eftaliotis, 1894)
Griekse eilanden: afgesloten werelden, door de zee begrensd, en open werelden, door de zee met de wereld verbonden.
Achtendertig verhalen van Griekse schrijvers over Griekse eilanden: over grote als Kreta, Korfoe, Cyprus en over kleintjes als Nimos, Télendos en zelfs het onooglijke ‘Waterloos’.
Verhalen geschreven van eind negentiende tot eind twintigste eeuw: traditioneel, modern, postmodern.
Verhalen over de meest verschillende aspecten van het eilandleven. Over het zee- en over het landleven van de eilanden. Over Griekse en over buitenlandse toeristen. Over Kreta toen het nog Turks was en over Rhodos dat door toeristen bezet wordt. Over het leven van oude sponzenduikers en over een sponzenduiker die met een toeriste aanpapt. Over een negentiende-eeuwse ‘Sabijnse maagdenroof’ en over moderne toeristische ‘maagden’-roof. Over traditioneel eergevoel en hedendaagse vrijmoedigheid. Over emigrerende eilanders en over buitenlanders die zich op eilanden vestigen. Over de tering die vroeger huishield en over de dreiging van AIDS tegenwoordig. Over een terugkeer naar Ithaca die geen terugkeer is. Over zeelui die van huis zijn en over hun vrouwen die vertroosting zoeken. Over vissers en over smokkelaars. Over oude bourgeoisie die op jacht gaat en over moderne schooljeugd in de disco. Over aristocratische uitstapjes te paard en over een shabby havenbuurt van dezelfde stad. Over een eiland als een droom en over een eiland als projectie van persoonlijke impasse. Over vroegere machthebbers op Cyprus en over de verdrijving uit Famagusta in 1974.
De bundel is samengesteld en vertaald door Hero Hokwerda.
Voor nog eens negentien verhalen van Griekse schrijvers over evenzovele Griekse eilanden kunt u terecht in de bundel Eilandliefde. Griekse schrijvers over hun eilanden [I], Amsterdam 2000 (Meulenhoff, samenstelling en vertaling eveneens Hero Hokwerda).
Over deze eerste bloemlezing schreef Gunnar De Boel: Voor de reiziger naar de eilanden roepen de oudere verhalen de traditionele wereld van de eilanden op, die eigenlijk maar één generatie geleden verdwenen is. De recentere verhalen getuigen van de allesoverheersende invloed van het toerisme, en het kazerneleven, op de hedendaagse Griekse maatschappij. Niet alleen een boeiend, maar ook erg leerrijk boek, dus.
Griekenland aan zee. Griekse schrijvers over hun eilanden II (bloemlezing van verhalen; samenstelling en vertaling Hero Hokwerda, 2001, ISBN 90 768 92 02 4, 285 p.) [€19,50]