(Een drieluik – Argo, Zemfyra, Beatrice) | Andreas Embirikos

Een trilogie, of eerder drieluik, van drie novelles over lust en liefde tussen man en vrouw, van de voorman van surrealisme en psychoanalyse in Griekenland, de dichter en schrijver Andreas Embirikos (1901-1975).
Argo, of Ballonvaart speelt zich begin vorige eeuw af in Zuid-Amerika en laat naast en door elkaar ‘goede’ en ‘slechte’ lust en liefde zien.
Zemfyra, of Het geheim van Pasiphaë speelt omtrent dezelfde tijd in Parijs en schotelt ons een wel heel bijzondere liefdestherapie voor.
Beatrice, of De liefde van Buffalo Bill speelt een paar decennia eerder in de Verenigde Staten en toont het ontstaan van een ware liefde – van de hoofdpersoon en van de schrijver door elkaar heen. Drie vrijmoedige, zinderende verhalen, die tegelijk literaire ‘studies’ zijn van wat ware lust en liefde kunnen inhouden, geschreven kort na de Tweede Wereldoorlog, maar als geheel pas in 2012 in het Grieks verschenen. De vertaling is van Hero Hokwerda, die ook het nawoord schreef over de auteur, zijn werk en deze trilogie.

Gegevens -Andreas Embirikos, De amuletten van de liefde en van de wapenen. Vertaling en nawoord Hero Hokwerda, Groningen 2023 Uitg. TA GRAMMATA (reeks Grieks Proza 38), 120 blz., ISBN: 978 90 832347 1 7, prijs € 16,50

Levering -boekhandel: via Centraal Boekhuis Culemborg -particulieren en buitenland: www.tagrammata.nl (info@tagrammata.nl)

Adressen -vertaler: h.hokwerda@rug.nl -uitgeverij/redactie TA GRAMMATA: info@tagrammata.nl (ook voor recensie-exemplaren), p/a: Verl. Oosterstraat 10, 9711 EN Groningen