Onderzoekingen van een ooggetuige
LAONIKOS CHALKOKONDYLES

Laonikos uit Athene is een tijdgenoot van de Val van Constantinopel in 1453 en van de verovering van het Byzantijnse Rijk door de Osmaanse Turken. Hoe heeft het zover kunnen komen? Om die vraag te beantwoorden zet Laonikos zich kort na de Val tot het schrijven van zijn geschiedwerk.
Onderzoekingen noemt hij zijn geschrift, en geen kroniek, geen politieke of militaire geschiedenis. Ook doet Laonikos niet aan kruistochtretoriek, aan het afbranden van Turken of islam. Hij schrijft met open geest en met de zakelijke benadering van de klassieke Thucydides, die hem tot voorbeeld diende. En tegelijk met de belangstelling voor andere volken en culturen die hij van Herodotus kende. Met als resultaat: een eigenzinnige geschiedenis van de zwanenzang van Byzantium en de opkomst van het Osmaanse Rijk.
Laonikos voegt een verrassend moderne stem uit het verleden toe aan hedendaagse discussies over culturele verscheidenheid en West-Europese blik op de wereld.
Dit boek is van belang voor iedereen met interesse in de receptie van de oudheid, geschiedschrijving, late middeleeuwen, Byzantium en Osmaanse wereld.

Gegevens:
Laonikos Chalkokondyles, Over de opkomst van de Osmaanse Turken en de ondergang van Constantinopel. Onderzoekingen van een ooggetuige. Vertaling Nico de Glas† en Han Lamers (tevens inleiding), Groningen 2024.
Uitg. TA GRAMMATA (reeks Grieks Proza 40), 496 blz., ISBN: 978 90 832347 6 2, prijs € 22,50.
Levering
-boekhandel: via Centraal Boekhuis Culemborg
-particulieren en buitenland: www.tagrammata.nl (info@tagrammata.nl)
Adressen
-vertaler: han.lamers@ifikk.uio.no
-uitgeverij/redactie TA GRAMMATA: info@tagrammata.nl (ook voor recensie-exemplaren);
Verl. Oosterstraat 10, 9711 EN Groningen