Periklís Sfyridis

Een Grieks leven onder bezetting, burgeroorlog en dictatuur – Roman

Mijn ziel is blauw en rood gekleurd, zoals de ziel van mijn vaderland – met haar blauwe en haar rode kinderen.
De personen en gebeurtenissen die mijn leven hebben getekend, begonnen onontkoombaar in mijn dromen op te duiken toen ik dichter bij de drempel van het niet-bestaan kwam. En dus heb ik deze roman geschreven, op grond van mijn ervaringen tijdens bezetting en burgeroorlog en de latere jaren van wederopbouw en dictatuur.
De personen en gebeurtenissen waarover ik vertel zijn merendeels op waarheid gebaseerd, maar soms vul ik de werkelijkheid aan met enige fabulering. Mijn methode: de beschrijving van een groot aantal voorvallen, die samen een wandschildering of mozaïek vormen van elke periode.


In deze wandschildering wordt een Grieks leven afgebeeld in de grote Noord-Griekse ‘medehoofdstad’ Thessaloníki, tegen de achtergrond van de Griekse geschiedenis van de twintigste eeuw.
Periklís Sfyridis is in 1933 geboren in Thessaloníki en groeide op in een familie en een samenleving die beide tot op het bot verdeeld waren tussen blauw en rood, conservatief en links. In deze autobiografische roman Blauwe en rode ziel betoont Sfyridis zich dezelfde rasverteller als in de vele verhalen die hij verder geschreven heeft.
Voor de Nederlandse lezer is een nawoord toegevoegd met de historische achtergrond van de roman.

Gegevens: Periklís Sfyridis, Blauwe en rode ziel. Een Grieks leven onder bezetting, burgeroorlog en dictatuur. Roman, vertaling Anneke de Reuver en Hero Hokwerda, Groningen 2021.
Uitg. Ta Grammata (reeks Grieks Proza 34), 310 blz., ISBN: 978 90 827356 8 0, prijs € 19,90.

Levering -boekhandel: via Centraal Boekhuis Culemborg
-particulieren en buitenland: www.tagrammata.nl
Adressen -vertalers: reuverdea@hotmail.com, h.hokwerda@rug.nl
-uitg. Ta Grammata (en redactie): info@tagrammata.nl (ook voor recensie-exemplaren)