Rea Galanaki — Het leven van Ismaïl Ferík Pasja
De Griekse schrijfster Rea Galanaki (geb. 1947 op Kreta) brak in 1989 door met haar eerste historische roman, Het leven van Ismaïl Ferík Pasja.
Het genre historische roman heeft in Griekenland lang in een nationalistische traditie gestaan, maar de laatste jaren begint daar verandering in te komen; er verschijnen nu historische romans die op een andere, opener manier met de Griekse geschiedenis omgaan. Een van de belangrijkste voorbeelden daarvan is deze roman van Galanaki.
In Het leven van Ismaïl Ferík Pasja gaat het niet om de historische gebeurtenissen als zodanig, maar om de weerslag daarvan op gedachten‑ en gevoelswereld van de hoofdpersoon, midden vorige eeuw: een Griekse jongen van Kreta ‑‑ toen nog deel van het Ottomaanse rijk ‑‑ die begin jaren twintig als krijgsgevangene in Egypte beland was, daar tot de islam overging en uiteindelijk opklom tot minister van oorlog. In die hoedanigheid moest hij in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Kreta terug om er een nieuwe opstand neer te slaan, waarbij hij omkwam; de opstand was mede gefinancierd door zijn broer, die na de krijgsgevangenschap begin jaren twintig aan Griekse zijde terecht was gekomen en daar carrière had gemaakt.
Zo is deze historische roman vooral een ‑‑ poëtisch getoonzette ‑‑ reflectie op de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon, in een spel van identiteiten en loyaliteiten dat balanceert op het scherp van de snede tussen zijn twee verschillende werelden en zijn twee verschillende levens.
Rea Galanaki, Het leven van Ismaïl Ferík Pasja (historische roman; vertaling Hero Hokwerda, 1998, ISBN 90 5693 025 7, 104 p.) [€13,50]
Geachte redactie,
Zojuist wordt dit boek ons aanbevolen door onze Griekse buurvrouw. We zijn nu op Gavdos en dit boek MOETEN we lezen. Kan ik dit bij u bestellen?
In afwachting van uw reactie, sluit ik af met de vriendelijke groeten